StoryHill

Elämyksiä kaukaa lähelle

Royal Opera House -esitykset 

Lontoon Royal Opera Housen ooppera- ja balettikauden 2019 - 2020 esityksistä nähdään 13 teosta Suomen elokuvateattereissa. Valikoidut esitykset on suunniteltu ja ohjattu nimenomaan elokuvateatterikatsojille, ja varten vasten suunniteltujen kamerakulmien ansiosta katsoja voi kokea olevansa tapahtumien keskipisteessä. Elokuvateatterissa pääsee kokemaan huippuluokan esityksiä, joiden rooleissa nähdään kansainvälisiä tähtiä. 

Ooppera:
Wolfgang Amadeus Mozart
DON GIOVANNI

Uuden kauden avaa Mozartin mestariteos! Sarjaviettelijän koston kautta tuhoon päättyvä tarina on täynnä nopeita käänteitä, komiikkaa, juonitteluja, mustasukkaisuutta, nokkeluutta, vihaa – ja lopussa seuraa rangaistus. Nimiroolin laulaa baritoni Erwin Schrott ja ruotsalaissopraano Malin Byström on Donna Anna. 

Musiikki W.A. Mozart
Ohjaus: Kasper Holten
Kapellimestari: Hartmut Haenchen


Don Giovanni: Erwin Schrott
Leporello: Roberto Tagliavini
Donna Anna: Malin Byström
Donna Elvira: Christine Rice
Don Ottavio: Daniel Behle
Zerlina: Louise Aider
Komtuuri: Lars Woldt
Masetto: Leon Košavić 

Esitykset xx alkaen. 


Ooppera: 
Gaetano Donizetti
DON PASQUALE

Uusi produktio! Suosikkitähti, bassobaritoni Bryn Terfel johtaa kansainvälistä tähtikaartia Donizettin ilottelussa. Don Pasquale on keski-ikäinen mies, joka kuvittelee naivansa nuoren lesken Norinan, mutta tällä on muita ajatuksia. Teos on koomisen oopperan ikisuosikkeja, ei vähiten sen musiikin ja solisteilta vaadittavan virtuositeetin vuoksi. Damiano Michieletton riemastuttava ohjaus osoittaa kuinka ajankohtaisia oopperan henkilöt ja tarina ovat.

Musiikki: Gaetano Donizetti
Ohjaus: Damiano Michieletto
Kapellimestari: Evelino Pidò

Don Pasquale: Bryn Terfel
Norina: Olga Peretjatko
Ernesto: Ioan Hotea
Malatesta: Mariusz Kwiecień

Esitykset xx alkaen.

Baletti: 
Kenneth MacMillan / Frederick Ashton / Rudolf Nurejev
KOLMEN BALETIN ILTA:  CONCERTO / ENIGMA VARIATIONS / RAYMONDA III NÄYTÖS

Royal Ballet esittelee kolmen koreografian illallaan monipuolisuuttaan. Mukana on balettiseurueen alkutaipaleelta Marius Petipan klassikkokoreografia sekä kaksi omien koreografien nykytanssikoreografiaa.

Concerto: koreografia Kenneth MacMillan, musiikki Dmitri Shostakovitsh.
Enigma variations: koreografia Frederick Ashton, musiikki: Edward Elgar
Raymonda III näytös: koreografia Rudolf Nurejev, Marius Petipan mukaan, musiikki Aleksandr Glazunov

Esitykset xx alkaen.

 

Baletti: 
Ninette de Valois
COPPÉLIA

Lumoava ja hauska klassikkoteos on tarina rakkaudesta, ilkivallasta ja mekaanisista nukeista. Leo Delibes’n ihastuttava musiikki on Ninette de Valois’n moniulotteisen koreografian pohjana. Koko balettiseurueen tekninen tarkkuus ja komedialliset kyvyt pääsevät Coppéliassa oikeuksiinsa. Osbert Lancasterin lavasteet ja puvustus herättävät värikkään sadun maailman eloon koko perheen baletissa.

Esitykset xx alkaen.


Baletti: 
Peter Wright
PÄHKINÄNSÄRKIJÄ (Štšelkuntšik, The Nutcracker)

Peter Wrightin tekemästä koreografiasta on tullut yksi kaikkien aikojen pisimpään esitetyistä ja lumoavimmista versioista Tshaikovskin musiikkiin pohjautuvasta klassikosta. On jouluaatto. Taikuri Drosselmeyer loihtii nuoren Klaran seikkailuun, jossa aika pysähtyy, perheen olohuone muuttuu suureksi taistelukentäksi ja taikamatka vie Klaran Lumen maan kautta Karkkimaahan. Tshaikovskin upea musiikki, mahtavat lavasteet ja Royal Ballet'n valloittava tanssi tekevät Pähkinänsärkijästä jouluun olennaisesti kuuluvan elämyksen.

Esitykset xx alkaen.

 

Baletti: 
Marius Petipa
PRINSESSA RUUSUNEN (Spjaštšaja krasavitsa, The Sleeping Beauty) 

Produktio on ihastuttanut Royal Ballet’n yleisöä jo vuodesta 1946. Se elvytettiin balettiseurueen 75-vuotisjuhliin vuonna 2006. 1900-luvun huomattavimpiin lavastajiin kuuluneen Oliver Messellin lavasteet restauroitiin ja päivitettiin Peter Farmerin produktioon. Kuninkaan hovin loisto, prinssin matka umpeen kasvaneeseen linnaan ja tunnetun sadun värikkäät henkilöhahmot tekevät Prinsessa Ruususesta vertaansa vailla olevan spektaakkelin. Marius Petipan alkuperäiskoreografia ja Pjotr Tshaikovskin lumoava musiikki saavat produktiossa seurakseen Frederick Ashtonin, Anthony Dowellin ja Christopher Wheeldonin Royal Ballet’lle laatimat osiot. 

Esitykset xx alkaen.
Ooppera:
Giacomo Puccini
LA BOHÈME 

Puccinin nuorta rakkautta käsittelevä, 1800-luvun Pariisiin sijoittuva ooppera on täynnä kaunista musiikkia, lyyrisiä aarioita ja mahtavia kuorokohtauksia. Viiltävä loppukohtaus sai jopa säveltäjän itsensä itkemään. Richard Jonesin ohjaus tavoittaa komedian, romantiikan ja tragedian yhdistelmän yhdessä Stewart Laingin lavastuksen ja puvustuksen kanssa. Sonya Yoncheva ja Charles Castronovo kuuluvat Puccinin boheemien rakastavaisten parhaisiin nykyhetken tulkitsijoihin. Osa solisteista on mukana nuorten taiteilijoiden Jette Parker Young Artists -ohjelmassa. 

Esitykset xx alkaen.

 

Baletti: 
Cathy Marston & Liam Scarlett
KAKSI KANTAESITYSTÄ 

Koreografi Cathy Marston toimi aikaisemmin Royal Opera Housessa nimikkeellä Associate Artist ja Bernin baletin johtajana. Hänen Royal Ballet’n päänäyttämölle tekemänsä ensimmäisen koreografian inspiraationa on toiminut sellisti Jacqueline du Prén elämä ja ura. Royal Ballet’n nimikkotaiteilijan Liam Scarlettin uusi koreografia on illan toinen kantaesitys.

Esitykset xx alkaen.

 

Ooppera: 
Ludwig van Beethoven
FIDELIO

Uusi produktio! Beethovenin ainoa ooppera on mestariteos, moraalisesti ylentävä tarina uhkayrityksestä ja voitosta. Royal Operan musiikillinen johtaja Antonio Pappano johtaa orkesteria ja Jonas Kaufmann laulaa piinatun poliittisen vangin Florestanin roolin. Florestanin vaimon Leonoren, valepukuisen ”Fidelion” roolin laulaa norjalaissopraano, vuoden 2015 Operalia-voittaja Lise Davidsen. Tobias Kratzerin uusi produktio tuo yhteen Ranskan vallankumouksen terrorin synkän todellisuuden ja oman aikamme kuvatessaan Fidelion inspiroivaa sanomaa yhteisestä ihmisyydestä.

Esitykset xx alkaen.

 Baletti: 
Liam Scarlett
JOUTSENLAMPI (Lebedinoje ozera, Swan Lake) 

Vuonna 2018 ensi-iltansa saaneen Liam Scarlettin mahtavan produktion ensimmäinen uusi tuleminen. Produktio on uskollinen Marius Petipan ja Lev Ivanovin tekstille, mutta Liam Scarlettin lisäkoreografia ja John Macfarlanen suurenmoiset lavasteet ja puvustus hengittävät uutta eloa eittämättä tunnetuimpaan ja rakastetuimpaan klassiseen balettiin. Koko ensemble loistaa tuhoon tuomitun rakkauden ikuisessa tarinassa, mestariteoksessa, joka on täynnä ikonisia hetkiä. 

Esitykset xx alkaen.

 

Ooppera: 
Pietro Mascagni & Ruggero Leoncavallo
CAVALLERIA RUSTICANA / PAJATSO (Pagliacci) 

Kaksi oopperaklassikkoa vedetään yhteen eteläitalialaisen kylän elämää kuvaavassa produktiossa. Kiertävä teatteriseurue vierailee kylässä ja tunteet purkautuvat. Damiano Michieletton palkittu ohjaus esittää elävästi salatun rakkauden ja kontrolloimattoman mustasukkaisuuden nopeasti muuttuvat käänteet. Roberto Alagna loistaa Canion roolissa Pajatsossa.  

Esitykset xx alkaen.

 

Baletti: 
Wayne McGregor 
THE DANTE PROJECT 

Danten Jumalainen näytelmä on eeppinen matka läpi kuolemanjälkeisen elämän. Se sulkee sisäänsä Helvetin kauhut, Kiirastulen ja Paratiisin. Danten oman maanpakolaisuuden tuska inspiroi runoelmaa, ja se seuraa hänen tietään kriisistä ilmestykseen, oppainaan hänen kirjallinen sankarinsa Vergilius ja kadotettu rakkautensa Beatrice. Royal Ballet’n uraauurtava nimikkokoreografi Wayne McGregor tekee produktiossa yhteistyötä palkitun tiimin, nykysäveltäjä Thomas Adèsin ja kuvataiteilija Tacita Deanin kanssa. He tuovat meidät lähemmäs Dantea ja hänen epätavallista visiotaan. 

Esitykset xx alkaen.

 

Ooppera: 
Richard Strauss 
ELEKTRA

Uusi produktio! Richard Straussin kreikkalainen tragedia Elektra nähdään palkitun ohjaajan Christof Loyn uutena produktiona. Tinkimätön ooppera kertoo tyttärestä, joka suunnittelee veristä kostoa ja hulluuteen vajoavasta äidistä. Antonio Pappano johtaa musiikkia, joka yhdistää väkivallan hetkittäiseen hellyyteen. Huippusolisteihin kuuluvat ruotsalaissopraano Nina Stemme nimiroolissa ja Klytaimnestran roolidebyyttinsä tekevä Karita Mattila. 

Esitykset xx alkaen. 


Royal Opera Housen kauden 2019 - 2020 esityksiä nähdään Suomen elokuvateattereissa 13 paikkakunnilla:

Espoo (Kino Tapiola), Helsinki (Cinamon Redi, Korjaamo Kino ja Riviera), Hämeenlinna (Bio Rex), Hyvinkää (Bio Rex), Kajaani (Bio Rex), Mäntsälä (Cinema Mäntsälä), Porvoo (Bio Rex), Rovaniemi (Bio Rex), Seinäjoki (Bio Rex), Tornio (Bio Rex), Vaasa (Bio Rex). 


 * Cinamon -elokuvateatteri aukeaa syyskuussa Kauppakeskus Redissä, Helsingin Kalasatamassa.